-
-
Kasper
AkrobatKasper blev som 2½årig diagnosticeret med psykomotorisk retardering. Det er en lidelse, som er kendetegnet ved at der ses signifikant forsinket udvikling inden for mindst to af følgende områder: grov- og finmotoriske færdigheder, tale/sprog, kognition, kontakt og sociale færdigheder samt på Activities of Daily Living (ADL) færdigheder. Kasper er markant forsinket på alle de nævnte områder. Hans nuværende funktionsniveau indplacerer sig mellem 1½-4 år.
Personlig information:
-
Alder:11 år
-
Søskende:2 ældre storebrødre på 16 og 22 år
-
Diagnose:Psykomotorisk retarderet
-
Begyndt med AKROBAT®:01.06.2013
-
-
-
Udfordringer/Træningsbehov
-
Målsætning 1 – Sansemotorik og regulering
Kasper har et velreguleret arousalniveau og kan samle sig opmærksomt og nærværende i passende aktiviteter i perioder på 15- 20 minutter flere gange dagligt.
Målsætning 2 – Mobilitet og tilgængelighed
Kasper opøver rutine i at tackle mere komplekse miljøer og i at anvende sine færdigheder i mere krævende kontekster, som at lege i Leos legeland, være i indkøbscentre, deltage i familie begivenheder mm.
Målsætning 3 – Kommunikation og relationer
Kasper kan modtage en enkel instruktion og udføre denne selvstændigt, uden at lade sig aflede.
Målsætning 4 – Hverdagsrutiner og selvstændighed
Kasper kan med lejlighedsvis verbal guidning udføre delfærdigheder/rutiner i typiske hverdagsaktiviteter som at lave enkel mad (blande, rører, stege), tømme opvaskemaskine, tørre af, hjælpe med vasketøj, tømme skraldespand og lignende svarende til 3-4 aktivitetssekvenser.
Målsætning 5 – Leg og rolleidentitet
Kasper inviterer/ deltager i kortvarigt i parallelleg – dvs. i 2-3 min – eller efterligner et andet barns leg i fx Leos legeland
-
De 5 Fokusområder
Træningsprincipper
-
-
Kaspers rutine
Målrettet aktivitetsudførelse
Når Kasper tømmer opvaskemaskine, træner han sin arbejdshukommelse: hvor hører tingen til. Han øver sig også i at hæmme impulser og gentage handlinger til han færdig. Han opøver evnen til gøre sig kontekstafhængige overvejelser og til at arbejde målrettet.
-
Pernille havde en formodning om, at Kasper ikke mærkede egen krop og behov i det daglige, men kun i længere ferier. Vi afprøvede derfor sansediæt kort efter sommerferien sidste år og resultaterne var mærkbare. Blandt andet kan han nu sove i en almindelig seng fremfor sin store aflukkede tremmeseng.
Før i tiden kunne han maks. lege i fem minutter. Men efter sansediæten er han oppe på omkring 45 minutter, hans koncentration er væsentlig forbedret, og han har meget mere ro på sin krop.
Kasper er begyndt at imitere ord spontant og følger pålideligt anvisninger. Kasper inviterer til leg ved at fører personen ved hånden ind/ ud til legetøj/legeredskab. Kasper kan forblive i legen med god kvalitet i ca. 15 minutter og under helt optimale forhold op til 45 minutter.
“Kasper er begyndt selvstændigt at kunne lege formålsbestemt med legesagerne og på en hensigtsmæssig måde. Dette var et stort mål da målsætningen blev fastsat, da Kasper på daværende tidspunkt blev så overgearet og impulsiv at hans overgearing ”hindrede” ham i at deltage og han i stedet blev omkringfarende”… Karina det er bare SÅ FLOT!
Man kan da kun blive temmelig glad, når man vågner op til en tilsynsrapport fra kommunen, og svaret på spørgsmålet om hjemmetræningen skal forsætte eller ophøre? – hvor svaret er: Bør absolut forsætte.
-
Kaspers ugeskema
No events available!
-
TRÆNINGSMILJØ
Kaspers aktiviteter
-
Kasper træner primært i tilpassede dagligdags aktiviteter – og der er et fokus på at opøve hans evne til leg, med mere selvstændig aktivitetsudførsel, hvilket kræver regulering via sansediæt og relationel kontakt.
-
Vi er meget opmærksomme på Kasper, da hans udviklingsforstyrrelse i kombination med hans sanseintegrationsvanskeligheder let gør hans verden uforudsigelig og utryg. Det betyder, at der er et konstant fokus på regulering af oplevelser – både via relationel kontakt og nedregulering via dæmpende aktiviteter. Kaspers træning og miljø er bygget op omkring faste rutiner. Forudsigeligheden er vigtig for Kasper, fordi det er med til at gøre verden mere tilgængelig, da hans nervesystem kan indstille sig på, hvad det skal møde som det næste. Samtidig er det væsentligt for Kasper at få brugt sin krop fysisk – da det virker samlende og integrerende på hans sansesystem. Derfor både cykler, rider og svømmer han – og faste ture i Leo’s Legeland er også en del af Kaspers træning.