DIY sanserum

26th januar 2017
AKROBAT® BLOGGEN

AKROBAT® Bloggen drives, skrives og redigeres af vores udviklingsteam og er dedikeret til at indsamle, bearbejde og formidle forskning, viden og erfaringer, som kan bidrage til at skabe bedre livskvalitet for børn med særlige behov og deres familier.

  • Forskning og forskningsresultater
  • AKROBAT® metoder og principper
  • Oversættelser af internationale blogs
  • Personlige erfaringer
  • Formidling af fagbogsmateriale
  • Gør-det-selv anvisninger
Seneste indlæg
De mest kommenterede indlæg

Notice: Undefined variable: post in /var/www/html/wp-content/plugins/sharify/sharify.php on line 170

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/wp-content/plugins/sharify/sharify.php on line 170

Sanserum

Do-it-yourself

Af Camilla Hald

Det behøver ikke at være hverken dyrt eller svært at indrette sit eget sanserum. Ofte er investeringerne hurtigt tjent hjem i kraft af den effekt det har på barnet og den glæde ved rummet man oplever det have. Der er nogle enkle regler at følge i indretningen af et godt sanserum og derefter er det vist kun fantasien der sætter grænser i kombination med nogle konkrete overvejelser ift. det enkelte barns behov, tolerancer, målet med rummets anvendelse osv.[/pb_header]

Renhed og enkelhed
I de professionelle sanserum eller Snoezelrum, som de også kaldes, er møbleringen ofte enkel og det mest centrale møbel er en vandseng med massage eller vibration (skabt af musik der skaber svage “lydbølger” i vandet). Er rummet større findes der også dyre puffer, stole/bænkmoduler eller sækkestole i hvidt betræk, som kan indsættes som øer i rummet. Derudover er det standard at der findes en projektor eller storskærm til visning af fx naturfilm/-billeder, musikanlæg, lyskilder som fiberoptiske strenge og et eller flere boblerør med LED-lys, der kan skifte farve – ligesom rummet ofte er afgrænset med LED-bånd. Alt efter budget og muligheder – kan man lade sig inspirere af de klassiske Snoezelrum i indretningen af et helt personligt sanserum, der passer til såvel barnet, boligforholdene og pengepungen. I denne blogpost giver jeg en tur igennem indretningen af Theodors sanserum – som også fungerer som hans og mit soveværelse. Vi har enkelte dyre ting – fx en vandseng med massage – som er finansieret via hjemmetræningsbudgettet, men de fleste ting findes i billigere og nemmere tilgængelige udgaver og jeg giver nogle mulige alternativer undervejs. Helt grundlæggende skal et sanserum være rart at være i og det skal understøtte fokus af sanserne på de konkrete sanseinput, der gives i rummet. Rummet skal derfor være enkelt indrettet i et hvidt eller enkelt farveskema med tone i tone, og der skal helst være mulighed for hel eller delvis mørklægning, ligesom det skal være visuelt roligt at træde ind i. Der må ikke være overflødigt rod eller opbevaring – men hvis man ikke kan frigøre et rum, kan man bruge et hvor der er låger eller hvidt stof e.l. foran opbevaringsmøblerne, så de ikke forstyrrer blikket og roen i rummet.
Theodors sanserum
Indretning og møbleringen skal understøtte rummets funktion for barnet. I vores tilfælde har rummet en dobbeltfunktion, som soveværelse og sanserum, derfor har vi indrettet det ikke helt i hvidt og helt uden forstyrrende elementer, men med lyse grålige vægge og mindst mulig forstyrrende opbevaring m.m. Theodor har ikke behov for et sanserum, der skal skærme og lukke helt af for stimuli, så vi har lidt bamser o.l. i reoler på væggen, som kan understøtte funktionerne med søvn, hvile og restitution. De er gode at pille ned og kramme og røre ved og de forskellige bamser giver forskellige taktile stimuli. Han har således både en klemmebamse med kugler i, en tyggebamse der er hæklet, en tøjslange med vibration og 3-4 helt almindelige bamser til at røre ved når det skal være blødt, som alle er holdt i sort/hvide farver, for ikke at forstyrre helhedsindtrykket. Sengen er det centrale i Theodors sanserum, med vand og massage til at regulere ham og give ham passive tonusregulerende stimuli. Akvariet har flere funktioner i Theodors sanserum. Det er videnskabeligt bevist at det at se på et akvarium, som er et roligt visuelt miljø – sænker stressniveauet og kan virke decideret smertedæmpende, (måske derfor der ofte er akvarier i tandlæge venteværelset). Derudover bruger vi det som meningsfuld aktivitet at fodre fisk og rense akvariet og røre ved vandet osv. Vi har faktisk to af samme årsag – hvor det ene er et Aquaponics system, der også har noget violet vækstlys og et plantebed, og en åben tilgængelig vandflade så man kan røre osv. Det andet – som er dét der pt står i sanserummet, anvendes desuden som lyskilde/boblerør, hvor vi har installeret en LED-undervandsspot, der kan få boblerne i boblerøret til at skifte mellem 3 farver. Akvariet skal udover at være et beroligende visuelt miljø og lyskilde, også  træne Theodors skelneevne og visiomotoriske funktioner.

Møblering
Vi har flere forskellige typer af møbler der er gode for Theodor i vores sanserum, dvs. både vandseng, Yogibo-Pod (særlig sækkestol) og en Slyngevugge med fjerdre, så den kan både svinge og “bounce”. Disse elementer kan alle findes i billigere udgaver. Pointen er at der skal være et møbel som indbyder til afslapning og giver mulighed for netop den type stimuli som barnet har behov for, for at kunne slappe af og blive nedreguleret hvis det er sensitivt og har tendens ti overstimulering generelt. De nævnte møbler kan sagtens udskiftes med fx en billig brugt vandseng, en almindelig boksmadras eller en eller flere madrasser/puder på gulvet – evt. med forskelligt fyld, fra kastanier til ris eller krøyerkugler, og forskellige stofstrukturer på betrækket.
Sækkestole og hængemøbler
Yogibo-Pod’en giver en særlig god stimulering af den proprioceptive sans pga. størrelsen af kuglerne og måden den er syet, ligesom betrækket er af en særlig god strækbomuld, som også giver et skønt taktilt input. Prisen er rimelig sammenlignet med design sækkestole som Fatboy® og Roomox® fx. og ligger på omkring 1300-1900 DKK. Men den kan sagtens erstattes af en anden slags sækkestol. Hvis barnet har brug for vestibulære stimuli og/eller passiv proprioception og man ikke har råd til en vandseng og/eller plads til en juniorhængekøje eller en stor hængekøjestol – kan man investere i en såkaldt Yoga-hængekøje, som fylder meget lidt, og som pga. stoffets kvalitet giver et ligeligt fordelt tryk på hele kroppen, som virker samlende og beroligende, ligesom man kan svinge/gynge blidt i den eller vikle sig ind i den og hænge med hovedet nedad osv.

Et andet godt bud på et møbel som giver både vestibulære stimuli og øger kropsfornemmelsen, samt er velegnet til meget sensitive børn, som ikke kan have uens tryk eller folder osv. er den tysk-producerede Traumschwinger. Sådan en har vi i stuen, fordi der ikke var plads i sanserummet. En anden god mulighed er en hulegynge, som fås fra de mindre og billige udgaver i IKEA til 200-500 DKK til de vejrbestandige og designede fra fx Cacoon® til mellem 1300-2600 DKK. Hulegyngen kan indrettes som et rum i rummet – et slags safe space – for børn, der har særligt brug for afgrænsning og afskærmning fra sansestimuli. En sort Cacoon Bonzai (som er en junior udgave der er 125 cm i diameter) udstyret med en tilkøbt dør, er så effektiv til at lukke stimuli og lys ude at man næsten føler man er vægtløs – det er måske så også for meget af det gode, men en lyskæde eller nogle LED-bånd, puder, bamser og høretelefoner e.l. kan gøre underværker så det bliver et fantastisk tilholdssted for barnet. Denne løsning kan også være egnet hvis man bor på meget lidt plads, fx. i en lejlighed med få rum – som sanserum i sig selv.

Lyskilder
Lys er den ultimative stemningsskaber og har en dragende effekt på de fleste børn. At ligge i en hulegynge og lege med en lommelygte eller røre ved et boblerør hvor boblerne langsomt stiger og skifter farver, eller røre den lune overflade af en saltstenslampe er altsammen måder lyset kan anvendes i et sanserum. I Theodors sanserum er vi gået all-in med lys – men i budget udgaven. Den mest uundværlige lyskilde er Skildpadderne fra B-Cloud, der dels kan fungere som Bluetooth højtaler, dels har sin egen lyd-effekt af havbrus og som projicerer henholdsvis stjerner i hele rummet i 3 forskellige farver eller skifter mellem dem til havbrus eller musik og Tranquil Turtle, der projicerer changerende blåviolet lys, så det ser ud som om man ligger under vandet. De to sætter stemning, beroliger og fokuserer opmærksomheden og vi kan ikke leve uden dem. De koster en 400-500 DKK stykket, men de er alle pengene værd.

En anden lyskilde vi er glade for er LAVA-lampen. De fås til mellem 100-200 DKK og er dejligt “hypnotiserende” at sidde og se på. Problemet er at de bliver meget varme, så de skal ikke stå så barnet kan nå den, for det vil helt sikkert have lyst til at røre. Det kan man derimod roligt lade det gøre med en Himalaya Salt Lampe. De fås i forskellige udformninger og med forskellig styrke, fra glødefad, til ubehandlet “Rock” look over i de bearbejde ,som den vi har der hedder Grey Planet. De er billige og fås fra små 100 DKK og opefter. Af små stående lyskilder er der sidst men ikke mindst, “stearinlyset” i form af LED-vokslys, som man roligt kan lade barnet røre ved og som ikke er farlige når man søvndepriveret glemmer at slukke dem …  – de skal bare have skiftet batterier fra tid til anden.

LED-lys er generelt fantastisk at bruge i et sanserum. De fås som bånd der kan lyse i op til 16 forskellige farver, og som med en fjernbestjening kan indstilles i forskellige nuancer, dæmpes og sættes til at køre i loop så lyset hele tiden skifter. De er enkle at arbejde med, udvikler ikke varme og kan sættes op i sprækker, kanter, under skabe, i lofter osv. LED-bånd fås helt ned til 200 DKK for et par meter. Endeligt er der discokugler o.l. som er billige og som kan reflektere lys og skabe en stemning og fange opmærksomhed på samme måde som fx fiberoptik, som til gengæld er virkelig dyrt i indkøb.

Sansestimulering og aktiviteter
Et sanserum skal jo som navnet tilsiger stimulere sanserne. Her bliver det mere vanskeligt at komme med generelle vejledninger, fordi hver barn har forskellige behov, tolerancer, sanseforstyrrelser, sensitiviteter osv. Men her er nogle ideer til hvad man kan have af sansestimulation og aktiviteter man kan lave i sanserummet. En værdsat del af Theodors indretning er en lille aromaterapilampe i keramik, som man sætter et fyrfadslys i, lidt vand og et par dråber aromatisk olie i toppen og så er man i duft-himmelen. Vi bruger det meget aktivt til at skabe ro – men også til at rense luftvejene og lette vejrtrækningen når Theodor er syg (hvilket er tit!). Man kan få deciderede aroma-dispensere der er elektriske hvis man er lidt nervøs ved levende ild – eller man kan fylde en skål med kogende vand og hælde et par dråber olie i. Det varer bare ikke helt så længe. En anden yndet aktivitet – især da Theodor var helt lille – var at puste sæbebobler i på senge i sanserummet. Ellers, har jeg indrettet Theodors sanserum efter klassiske Feng Sui principper, med repræsentation af de fem elementer, vand, træ, metal/spejle, jord og ild (lys). Den tænkning syntes jeg er god som inspiration til sanserum – fordi det giver retning til ideerne.

Man kan således med fordel inddrage naturen og naturelementer i indretningen i form af pels (lammeskind i vores tilfælde) eller levende dyr (fisk, katten, hunden e.l.) og planter (sukkulenter – der er spændende at røre ved, krydderurter – der dufter, bregner/orchideer – der renser luften og suger fugt, osv.). Man kan også lave beholdere af fx glas eller klar akryl, med sand, sten, træflis, mos osv., som både “pynter”og giver mulighed for taktil udforskning og sensitivering, eller man kan samle skaller, sten eller trærødder osv. Klokkespil, vandspil o.l. er også muligheder på auditive og visuelle stimuli siden. For børn der har brug for at nulre, tygge eller pille, kan man lave en kurv med fx træperlekæder (fx bedekæder kaldet mala’er eller juzu’er eller rosenkranse hvis man skal søge på nettet), tangles og andre nulreobjekter, som findes i utallige varianter. Vibration er også noget man med fordel kan indtænke i sanserummet. En billig løsning er en trebenet massagekugle fra TIGER, som kan give utrolige vibrationer i sig selv eller gemt bag en pude på madrassen, i sækkestolen eller hængekøjen, eller syet ind i en bamse. Endeligt kan man have en samling af sansekasser fx i et bord med opbevaring (vi har et rundt fra IKEA) eller  lavet i IKEA plastkasser i hvide i dertilhørende vægreol, så er de integrerede med lettilgængelige i sanserummet.

Man kan også bare holde sig til de klassiske elementer i form af en billig projektor eller fladskærm, som man kan streame naturbilleder/naturfilm på e.l.  (Netflix har fx en mængde egnede film med blød underlægningsmusik også i form af Moving Art film eller den der hedder Jellyfish, ligesom man kan gå på YOUTUBE og finde egnede videoer, som kan streames via fx AppleTV e.l. Sidst men ikke mindst er lydsiden vigtig i vores sanserum. Vi har lavet en mængde playlister på Spotify med vand og regnskovslyde, mantraer og lounge musik samt diverse binaugurale rytmer og theta-bølge frekevenser som understøtter meditation og musikterapi, som kører i loop – ofte hele natten, hvis der er behov for det.

Skriv en kommentar
Bunden af isbjergetEksekutive funktioner
Alle kommentarer (1)

Send din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *